torsdag 25 mars 2010

Projektarbete


Fridlyst Orkidè, Nornan

Just nu har jag rest hem för att starta upp mitt projektarbete. Jag vill informera om förhållanden i Sverige och andra länder vad det gäller tjuvjakt, trofejakt, bushmeat och Cites. Jag kan berätta lite kortfattat för er vad Cites är och vad de jobbar för.

Cites står för: Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter. Konventionen trädde ikraft 1975 och 171 länder har nu antagit konventionen. De har listat alla hotade arter som vi känner till och lagt dem i olika fack beroende på deras "status". Handel med hotade arter förekommer över hela världen och även här i sverige och så länge som det kommer finnas pengar att tjäna och inga större straff delas ut så kommer problemen alltid att kvarstå mer eller mindre.

En stor uppmärksammad handel är den som förekommer i centrala och västra Afrika. Bushmeat även kallad. Människor beväpnade med allt från ståltrådssnaror, fällor, fångstnät, jakt hundar ger sig ut på dagjakt och nattjakt med strålkastare, de skördar allt djurliv de kommer åt i djungeln. Det är alltfrån mindre djur som råttor, kräldjur och små skogsantiloper till hjortar, elefanter och människoapor. Här är det inte jakten för husbehoven som är problemen utan den stora jakten och handeln med de hotade arterna.



Det årliga uttaget av bushmeat uppgår till mer än 1 miljon ton i levande vikt av vilda djur, enligt forskarnas uppskattningar. Vilket leder till att det oftast är billigare med bushmeat än med nöt- och griskött, och då är det bushmeat som de fattigare har råd med på marknaderna. Elefantkött är däremot dyrt och köps av rika. Billigaste köttet på marknaden i Liberville, Gabon, är gorillakött och schimpanskött. På vissa bushmeatmarknader i städerna kan schimpanskött emellertid ge jägaren ett pris mellan 200 och 250 svenska kronor per kg, vilket är en stor summa i dessa länder.

Arter som hotas av bushmeatjakt är:


* Schimpans
* Bonobo (dvärgschimpans)
* Gorilla
* Skogselefant
* Leopard
* Röd colobusapa
* Geoffreys colobusapa
* Svart colobusapa
* Ogilbys dykare
* Zebrarandig dykantilop
* Jentinks dykantilop
* Gulryggad dykantilop
* Vitbukad dykantilop
* Svart dukantilop
* Sumpantilop
* Guldkatt
* Jättepangolin
* Drill

* Mandrill
* Preuss markatta
* Solsvansmarkatta
* Ugglemarkatta
* Rödörad markatta
* Dianamarkatta

* Sclaters markatta



En cites-listad orm som använts vid alternativmedicin



Jag vill göra människor mer medvetna och uppmärksamma om hur det ser ut i världen. Och tänk efter innan ni köper souvenirer från framförallt semesterorten utomlands.

* Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller,
elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!

* Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
* Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du
inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna
inte är hotade
med många arter är handeln förbjuden
.

Läs gärna mer på www.wwf.se/v/illegal-handel/1122930-illegal-handel där jag hämtat min information.


söndag 7 mars 2010

Självförsvar

När vi kom hem från Abisko började vår fiskebevakar utbildningen. Mycket lagar och regler. Om man skall jobba med antingen fiskebevakare eller jaktbevakare kommer man nån gång stöta på patrull och vad kan inte passa bättre än en självförsvars kurs så man vet hur man kan handskas med skurkarna.

Polisen kom till oss en dag och berättade om nödvärn, nöd och andra lagar. Sen fick vi öva självförsvar.

















Vi hade en aktivitetsdag ute med skolan, det byggdes iglos och skapades snöskulptuerer.












måndag 1 mars 2010

ABISKO!



Jag har inte funderat så mycket över laviner tidigare, självklart är de farliga och man ska ju undvika att hamna i dem. Men det har jag ju aldrig jag behövt oroa mig över, det är ju bara dem som åker offpist och tokarna som kör utför 45° branterna i alperna som ligger i riskzonen...
Men nej, riktigt så är det ju inte.

Vi har varit på Slao utbildning (snö och lavin) i Abisko. För er som inte vet så har jag ingen skidvana alls vad det gäller slalomåkning och absolut ingen vad det gäller offpist svart backe. Men det var precis det vi fick ta oss upp i första dagen. Vi tittade på lavinterrängen, letade efter brottkanter och hängdrivor. Vi åkte linbana upp till toppen, det var ju lugnt men värre var ju att komma ner.

Vi överlevde allesammans!

Vi fick öva att söka med transceivers. Det är en dosa man alltid skall ha med sig om man rör sig i områden där det är lavinrisk. När man slår igång den, vilket man ska göra direkt när man ex börjar sin topptur, då sänder dosan, så om man då skulle hamna i en lavin kan kompisen ta sin dosa och söka reda på en där man ligger under snön.

Sista dagen gjorde vi en topptur på Björnfjäll. Vi satte stighudar under slalomskidorna för att kunna gå uppför fjällsluttningarna mot toppen. Kylan låg kring -25 men det blåste ganska mycket så kylan nöp riktigt i kinderna och svettades gjorde man, som om man gjort sitt värsta pass någonsin.



Ögonfransarna och ögonbrynen förvandlades till frusna konstverk, tur var att man hade halsduk att skydda det övriga ansiktet med.



Man kan nog nästan likna toppturs upplevelsen som en aningen mindre smärtsam förlossning, efter all svett, möda och kyla man gick igenom på vägen upp så fick man belöningen nästan serverad vid bröstet, vilken UTSIKT!






















Hela gänget!











Läraren förklarar tekniken att gräva efter lavinbegravda


Vi praktiserar tekniken









Stabilitetstest




Månen visade sig från sin finaste sida



Härligt trötta efter några intensiva dagar