Fridlyst Orkidè, Nornan
Just nu har jag rest hem för att starta upp mitt projektarbete. Jag vill informera om förhållanden i Sverige och andra länder vad det gäller tjuvjakt, trofejakt, bushmeat och Cites. Jag kan berätta lite kortfattat för er vad Cites är och vad de jobbar för.
Cites står för: Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter. Konventionen trädde ikraft 1975 och 171 länder har nu antagit konventionen. De har listat alla hotade arter som vi känner till och lagt dem i olika fack beroende på deras "status". Handel med hotade arter förekommer över hela världen och även här i sverige och så länge som det kommer finnas pengar att tjäna och inga större straff delas ut så kommer problemen alltid att kvarstå mer eller mindre.
En stor uppmärksammad handel är den som förekommer i centrala och västra Afrika. Bushmeat även kallad. Människor beväpnade med allt från ståltrådssnaror, fällor, fångstnät, jakt hundar ger sig ut på dagjakt och nattjakt med strålkastare, de skördar allt djurliv de kommer åt i djungeln. Det är alltfrån mindre djur som råttor, kräldjur och små skogsantiloper till hjortar, elefanter och människoapor. Här är det inte jakten för husbehoven som är problemen utan den stora jakten och handeln med de hotade arterna.
Det årliga uttaget av bushmeat uppgår till mer än 1 miljon ton i levande vikt av vilda djur, enligt forskarnas uppskattningar. Vilket leder till att det oftast är billigare med bushmeat än med nöt- och griskött, och då är det bushmeat som de fattigare har råd med på marknaderna. Elefantkött är däremot dyrt och köps av rika. Billigaste köttet på marknaden i Liberville, Gabon, är gorillakött och schimpanskött. På vissa bushmeatmarknader i städerna kan schimpanskött emellertid ge jägaren ett pris mellan 200 och 250 svenska kronor per kg, vilket är en stor summa i dessa länder.
Arter som hotas av bushmeatjakt är:
* Schimpans
* Bonobo (dvärgschimpans)
* Gorilla
* Skogselefant
* Leopard
* Röd colobusapa
* Geoffreys colobusapa
* Svart colobusapa
* Ogilbys dykare
* Zebrarandig dykantilop
* Jentinks dykantilop * Gulryggad dykantilop
* Vitbukad dykantilop
* Svart dukantilop
* Sumpantilop
* Guldkatt
* Jättepangolin
* Drill
* Mandrill
* Preuss markatta
* Solsvansmarkatta
* Ugglemarkatta
* Rödörad markatta
* Dianamarkatta
* Sclaters markatta
En cites-listad orm som använts vid alternativmedicin
Jag vill göra människor mer medvetna och uppmärksamma om hur det ser ut i världen. Och tänk efter innan ni köper souvenirer från framförallt semesterorten utomlands.
* Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller,
elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!
* Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
* Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du
inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade
med många arter är handeln förbjuden.
Läs gärna mer på www.wwf.se/v/illegal-handel/1122930-illegal-handel där jag hämtat min information.